6.2.2017

Myanmar hükümetinin baskıları ve Budistlerin saldırıları sonucunda yaşadıkları bölgeleri terk ederek kamplarda yaşam mücadelesi veren Arakanlı Müslümanlara, Türkiye Diyanet Vakfı insani yardımda bulundu.

Arakan eyaleti Sitwe şehrinde bulunan kamplarda ve köylerde yaşayan Müslümanlara insani yardım dağıtımında bulunan TDV ekipleri, gıda paketlerini bölgede yaşayan ihtiyaç sahibi 2 bin 500 aileye ulaştırdı.

Türkiye Diyanet Vakfı’nın yapmış olduğu çalışmalarla 2011 yılından bu yana mazlum Arakan halkının yanında yer aldığını ifade eden Türkiye Diyanet Vakfı Hayri ve Sosyal Hizmetler Sorumlusu Taşkın Bumin Ayrancı, “Arakan’da Müslümanlara karşı çeşitli yaptırımlar ve zulüm hala devam ediyor. Dünyanın gözleri önünde zulmün hala katı bir şekilde uygulandığı bir coğrafya Arakan. Kardeşlerimizin kendi topraklarında mülteci durumuna düşmesi acı verici bir durum. Kamplarda yaşayan Müslümanların kampların dışarısına çıkmalarına izin verilmiyor, etrafı tel örgülerle sarılmış tamamen bir abluka söz konusu. Eğitim alanında, sağlık alanında ve pek çok alanda bir devletin vatandaşına sağladığı imkânlara sahip değiller“ dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı olarak eğitim alanında da Arakan halkına destek verdiklerini belirten Taşkın Bumin Ayrancı, “Arakan’da yaşayan Müslümanlar pek çok alanda olduğu gibi eğitim alanında da bir devletin vatandaşına sağladığı imkanlara sahip değiller. Türkiye Diyanet Vakfı olarak eğitim alanında başta Türkiye olmak üzere Bangladeş, Malezya ve Pakistan’da 3 bin 134 Arakanlı öğrenciye eğitim imkanı sağlıyoruz. Bu kapsamda örgün ve açık öğretim olmak üzere iki farklı şekilde eğitim veriyor, ortaöğretim, lisans, lisansüstü eğitim alanında öğrenim gören öğrencilerin bütün masraflarını vakıf olarak karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

Arakan’a gönderilen yardımların bölgede yaşayan Müslümanlar tarafından büyük bir sevinçle karşılandığını ifade eden Ayrancı “ Türkiye Diyanet Vakfı kardeşlerimizin çağrısına ses oluyor, umut oluyor, ümit oluyor. Elimizden geldiği kadar Arakanlı mazlumların kalıcı projelerle yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'da vatandaşlık haklarından mahrum bırakılan Arakanlı Müslümanları "dünyanın en fazla zulme uğrayan topluluğu" olarak tanımlıyor.

Myanmar'da 2012 yılında Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan şiddet olaylarında çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmiş, binlerce Müslüman bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı.

Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Arakan eyaletinde geçen kasımda kimliği belirsiz kişiler tarafından sınır karakollarına düzenlenen saldırılar sonrası başlatılan güvenlik operasyonları ve sivil halkı hedef alan şiddet olaylarında üç ayda 100'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, çoğunluğu Arakanlı Müslüman olan yaklaşık 100 bin sivil mülteci konumuna düşmüştü.