Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Somali, Kenya, Etiyopya ve Güney Sudan’da yaşanan kuraklık nedeniyle bölgedeki 18 bin aileye gıda yardımı yapacak.

19.4.2017

TDV, dört ülkeye yönelik yardım faaliyeti kapsamında 2 milyon 544 bin TL tutarında 18 bin gıda kolisini 29 Nisan 2017 tarihine kadar ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.

TDV Genel Müdürü Mustafa Tutkun yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler raporlarına göre Afrika ülkelerinden Somali, Kenya, Etiyopya ve Güney Sudan’da son 50 yılın en kurak mevsiminin yaşandığına işaret etti.

Bölgede yer alan ülkelerin, kara kıta Afrika’nın en fakir ülkeleri arasında yer aldığını vurgulayan Tutkun, ekonomileri tarım ve hayvancılığa dayanan bu ülkelerde, iklim koşulları gibi dış etkenlerin ülke ekonomisini de önemli derecede etkilediğini kaydetti.

Kuraklığın şiddetli yaşanmasında en büyük etkenin bölgenin yağış sezonu olan mart ayında yeterli yağışı almaması olduğunu ifade eden Tutkun, şöyle devam etti:

“Yağış azlığının yaşandığı her dönem, tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlayan bölge ülke insanlarını derinden etkilerken, buna karşı alınacak önlemleri de zayıf duruma düşürüyor. Kuraklığa bağlı olarak su kaynaklarının beslenememesi sonucunda tarım ve hayvancılık sektörü büyük bir darbe alırken bölge insanı, su temin edeceği kaynaklardan da mahrum kalıyor. Açlıkla birlikte susuzluk sıkıntısı da baş gösteriyor. Bütün bu olumsuz etkenler nedeniyle insanların yaşamlarını idame ettirebilmeleri için bulundukları yerlerden ya ülke içinde başka bir bölgeye ya da farklı bir ülkeye toplu göç ederek kaynaklara ulaşma çabasına girmektedirler.”

Türkiye Diyanet Vakfı olarak ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmak ve kuraklığa bağlı acıları dindirmek için Etiyopya, Kenya, Somali, Sudan’da gıda dağıtımı yapacaklarını vurgulayan Tutkun, “İçerisinde, milletimizin bağışlarıyla hazırladığımız pirinç, şeker, sıvı yağ, un ve makarnadan oluşan gıda paketlerimizi 29 Nisan 2017 tarihine kadar 4 ülkenin 25 bölgesinde 18 bin aileye ulaştıracağız” diye konuştu.

''Bir Damla Hayat''  Su Kuyuları Projesi

Mahrum ve mağdur bölgelerde suya ulaşmakta sıkıntı çeken insanlar için başlatılan “Bir Damla Hayat” projesine de değinen Tutkun, proje kapsamında yakın zamanda Gana’da 6,  Burkina Faso’da ise 2 elektrik ve güneş enerjisi ile çalışan su kuyusu açtıklarını vurguladı. Tutkun, “Kuraklığın ağır hissedildiği Somali’de de 3 büyük su kuyusu inşa ediyoruz. Somali’nin Benadır, Galmudug ve Awdal bölgelerinde depoları 30 ton su kapasiteli olan, derin su kuyusu çalışmalarımız sürüyor“ dedi.

Bölgedeki su kuyularının yaklaşık 100-120 metre derinlikte sondaj makinalarıyla açıldığını vurgulayan Tutkun, “Açtığımız su kuyuları güneş enerjisi ile çalışıyor ve 4 adet güneş paneli bulunuyor. Panellerden temin edilen elektrik depolanarak gün boyu su temin ediliyor. Elektrikli su pompası sayesinde suyu çeşmelerle halkın kullanımına sunuyoruz.”

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun, TDV olarak açtıkları su kuyularının ortalama 20-25 yıl bölge halkının temiz içme suyu sıkıntısını gidereceğini vurguladı.