12.9.2017

Arakan’da yaşanan insanlık dramına sessiz kalmayan ve konuyu uluslararası kamuoyunun gündemine taşıyan Türkiye, Arakan Müslümanları için harekete geçti.

Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırıları nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan Arakanlılar için AFAD, Türkiye Diyanet Vakfı, Kızılay ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu işbirliğiyle yardım kampanyası başlatıldı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, Arakan'da çok büyük sıkıntıların yaşandığını, Myanmar hükümeti emrindeki güvenlik güçlerinin meydana gelen bazı hadiseleri bahane ederek Arakanlı Müslümanların üzerine gittiğini söyledi.

Yaşanan şiddet olayları nedeniyle kadın, çocuk masum binlerce masum insanın hayatını kaybettiğini, binlercesinin yaralandığını, binlerce insanın da yerinden yurdundan edildiğini vurgulayan Bozdağ, bu insanların büyük bir dram yaşadığını, bütün dünyanın bu dramı seyrettiğini, Türkiye'nin ise her zaman olduğu gibi insanlığın ve vicdanın sesi olarak Arakanlı Müslümanların yanında olduğunu kaydederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, bu konudaki haklı sesi dünyaya iletme ve uluslararası toplumu, Arakan'da yaşanan zulmü sonlandırması konusunda harekete geçirme konusunda ciddi adımlar attığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olması hasebiyle hem İslam ülkelerinin yaşanan kriz konusunda tek sesli olması ve uluslararası toplumun gereken tepkiyi ortaya koyması, gereken adımları atması konusunda girişimlerde bulunduğunu hatırlatan Bozdağ, "Cumhurbaşkanımız pek çok ülkenin yöneticisiyle görüştü ve onlara bu konuda birlikte hareket etme, bu dramı durdurma konusunda ortak irade koyma çağrısında bulundu. Ayrıca Myanmar'ın lideri Aung San Suu Çii ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu beraberinde kalabalık heyetle Bangladeş'e gittiler, Arakanlı Müslümanların kamplarını ziyaret ettiler ve Türkiye'den götürdükleri yardımları oradaki kardeşlerimize ulaştırdılar" değerlendirmesinde bulundu.Bozdağ, Türkiye'nin TİKA vasıtasıyla Arakan'a bin ton civarında yardım gönderdiğini, bundan sonra da yardımların devam edeceğini ifade etti.

Arakan'a yardım kampanyası

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın Arakan'daki Müslümanlara yardım yapma hususunda Türkiye'de başlatılan kampanyayla ilgili bugün açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Bu kampanya Kızılay önderliğinde AFAD, TİKA, Türkiye Diyanet Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla yürüyecektir. Oradaki insanlara yardım etmek suretiyle zulmü durduramasak da zulümden kaçan insanların ihtiyaçlarını giderme konusunda bir nebze de olsa katkıda bulunmuş oluruz. Halkımız böylesi konularda çok duyarlıdır. Daha önce 2011'de Somali'de yaşanan açlık krizi nedeniyle oraya Türkiye yardım elini uzatmış halkımız büyük bir destek sunmuştur. Yine o zaman ilgili kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla merhamet eli oradaki insanlara ulaştırılmıştı. Her bir ferdimizi yardım kampanyasına davet ediyorum. Eminim ki onlar gerekeni yapacaklardır. Yardım yapacak vatandaşlarımıza şimdiden teşekkür ediyorum."

“Arakan Kan Ağlıyor, Türkiye Yardım Elini Uzatıyor”

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Arakan'da geçici barınma kampları oluşturulacağını ve destek sağlanacağını açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Akdağ, Arakan'a yapılacak yardımlara ilişkin "Önemli olan orada, kalıcı ve sürekli bir yardımı sağlamak. Şu anda, bunun peşindeyiz. Bangladeş hükümetiyle görüşmelere başladık. Fırsat verilsin, biz Türkiye Cumhuriyeti olarak sivil toplumumuzla gideceğiz ve kalıcı barınma kampları yaparak, bu hizmetleri vereceğiz" dedi.

Akdağ, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ve kampanyaya katılan diğer sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle, Arakan'a yapılacak yardımları düzenlenen basın toplantısıyla duyurdu.

AFAD Başkanlığı'nda yapılan toplantıda Türkiye'nin, insanlığın vicdanı olduğunu vurgulayan Akdağ, "Kızılay ile Sağlık Bakanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı başta olmak üzere sivil toplumla beraber ciddi bir kampanya başlatacağız. Bir taraftan hükümetimizin kaynakları bir taraftan Arakan için daha önce yaşadığımız gibi Türk milletinin cömert tavrıyla oluşturduğumuz finans kaynaklarıyla Arakanlı kardeşlerimize yardım elimizi bir kez daha uzatacağız. Türkiye, bu konularda insanlığın vicdanı olmuştur ve böyle olmaya da devam edecek. Bu, bizim inançlarımızın ve var oluşumuzun bir gereği" diye konuştu.

“Türkiye olarak Arakanlı kardeşlerimize her türlü desteğe hazırız”

Dünyanın zengin ve söz sahibi ülkelerinin istemeleri halinde insani dramları durdurabileceğini dile getiren Başbakan Yardımcısı Akdağ, şunları kaydetti:

"Aslında bu zulümler durdurulabilir. Myanmar'ın bu hususta, uluslararası topluma ve BM'ye karşı nasıl bir gücü olabilir ki? Suriye'deki zulmü aslında BM gerçekten samimiyetle durdurmak isterse durduramaz mı? İki günlük iştir. Bu niyetle alakalı bir şey. Arakan'da da mesele budur. Dünyanın zengin ülkeleri, bir günlük harcamalarını verseler 40 defa yeter. Yeter ki fırsat verilsin. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ve Türk milleti olarak biz orada olmaya ve Arakanlı kardeşlerimize her türlü desteği vermeye hazırız. Önemli olan orada, kalıcı ve sürekli bir yardımı sağlamak. Şu anda bunun peşindeyiz. Bangladeş hükümetiyle görüşmelere başladık. Fırsat verilsin, biz Türkiye Cumhuriyeti olarak sivil toplumumuzla gideceğiz ve kalıcı barınma kampları yaparak, bu hizmetleri vereceğiz."